כאשר מתכננים מדרכות ושבילי גישה המשמשים להליכה וקישור אזורים שונים בגינה מתייחסים גם להפרש הגבהים בין נקודה אחת לנקודה שנייה. אם הפרש הגבהים יוצר שיפוע גדול מוסיפים מדרגה בומנייט או מדרגות בטון בומנייט לאורך השביל. למדרגת בומנייט שני חלקים: שלח ורום.
שלח מדרגה בומנייט הוא המרחק האופקי בין אף מדרגה או הקצה שלה, לבין קו ההיטל האנכי של אף מדרגה או של קצה של מדרגה שמעליה והנמדד בכיוון ניצב לאורך המדרגה.
רום מדרגת בומנייט הוא המרחק האנכי בין מפלס שלח המדרגה ובין שלח המדרגה שמעליה או מתחתיה.
מדרגות בומנייט
שלח מדרגת בומנייט יהיה עשרים ושישה סנטימטר לפחות, רום המדרגה יהיה 10 סנטימטר לפחות ולא יותר מ שבעה עשר סנטימטר וחצי. ככלל, ניתן לחבר אזורים על ידי שביל ולא משנה מה יהיה הפרש הגבהים, אך ייתכן מצב שבו הפרש הגבהים שייוצר גדול מאוד והשביל קצר ונוצר מצב שבו השביל יהיה משופע מאוד ולא נעים להליכה עליו, על כן כדי להקטין שיפועים מוסיפים מדרגת בטון בומנייט או מדרגות מבטון בומנייט.
מדרגות בומנייט כמות מדרגות בומנייט שניתן לשלב לאורך השביל תלוי באורך השביל ובהפרש הגבהים בין מדרגת בומנייט התחתונה ומדרגת בומנייט העליונה. או כמה מדרגות בטון בומנייט שצריכים על פי חישוב הפרש גבהים הכול בהתאם לתכנון ראשוני. השיפוע הסביר להולכי רגל נע בין אפס אחוז לשלושה אחוזים וחצי, כלומר על כל מטר, הפרש הגבהים יהיה לכל היותר שלושה סנטימטרים וחצי כאשר השיפוע גדול יותר משלושה אחוזים וחצי מומלץ להוסיף מדרגה. שיפוע של שמונה אחוזים נקרא כבש. היחס בין רום ושלח הינו 2 רומים + שלח = 61 עד 63 סנטימטרים. בטכנולוגיית ריצוף מדרגות בומנייט אפשר ליצור מדרגות בומנייט ומדרגות מבטון בומנייט. היתרון של מדרגות בטון בומנייט הוא בזה שאנו יוצרים מדרגה באותה דוגמה ובאותו הגוון של כל הריצוף. לעיתים לא ניתן ליצור את הדוגמה אשר בשביל, על כן מומלץ לבצע מדרגה בומנייט ומדרגה מבטון בומנייט בדוגמא אחרת ובאותם הגוונים. התקן לשיפועים לריצוף בומנייט עבור נכים הנעים בכיסא גלגלים עומד על שמונה אחוזים וחצי. כלומר שמונה סנטימטר וחצי הפרש גבהים על כל מטר אורך של שביל.
מדרגות בומנייט